Valentijnsdag in cijfers: Nederland vs de Verenigde Staten

Love is in the air

 

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw.

Valentijnsdag in cijfers, speciaal voor jou!

In Nederland volgen we steeds meer de Amerikaanse trends. Zo ook rond om Valentijnsdag. Lekker koken, dinertje bij kaarslicht, cadeautjes, niets is te gek. 14 februari blijkt een goede reden (of excuus) om aandacht te besteden aan je (geheime) liefde.

Ik ben wel benieuwd of de meeste aandacht aan Valentijnsdag in Nederland gegeven wordt bij stelletjes of juist bij vrijgezellen. Vergeleken naar de Verenigde Staten kent Nederland behoorlijk wat meer singles! Voor hen is 14 februari natuurlijk het moment om een potentiële date letterlijk te versieren met bloemen en chocolade.

Het grootste verschil tussen beide landen zit in het bedrag dat we hier aan besteden. In Nederland is dit gemiddeld €44,-,terwijl Amerikanen hier €180 voor reserveren. Misschien verklaart dit dan wel het hogere percentage scheidingen in Nederland van 20 versus 15 😉.

Eenvoudige barchart

 

Inzicht in relaties

Ook de verdeling van relatievormen verschilt tussen de Verenigde Staten en Nederland. Hoewel we procentueel meer trouwen, hebben we ook meer scheidingen, en zijn meer mensen single.

Dumbbell dot plot / barbell plot met icoontjes

Uit eten of toch thuis?

Amerikanen hebben in hun cultuur al meer de gewoonte om uit eten te gaan. Hoewel dit in Nederland toeneemt, blijft dit toch achter met de Verenigde Staten. De Nederlanders vinden het prima om met Valentijnsdag lekker thuis te gaan kokerellen.

Fijne Valentijnsdag!

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw 

de cijfer zijn helder, dus ga nu maar gauw

bloementjes kopen, met chocolaatjes lopen

dan volgt de liefde ook echt voor jou

Dikke disclaimer 😉

Deze cijfers zijn verzameld door #ChatGPT, hier kunnen geen zware wetenschappelijke conclusies aan verbonden worden.

Zet je eindgebruiker centraal

Van data-centered naar user-centered design